De monitor Trends in Publieke Sector (TiPS) bevat een grote hoeveelheid gegevens over prestaties van de Nederlandse publieke sector. Dat levert een enorme schat aan informatie op voor iedereen die geïnteresseerd in de publieke dienstverlening. Informatie die niet alleen relevant is voor politiek, beleid en wetenschap, maar ook voor journalisten, studenten, mensen die in de publieke sector werken én natuurlijk ook voor alle andere burgers die willen weten wat er allemaal met hun belastinggeld is en wordt gedaan. Via de TiPS-monitor is dat voor iedereen in een oogopslag inzichtelijk.
De in TiPS gepresenteerde trends zijn gebaseerd op een groot databestand dat is ontwikkeld door het Instituut voor Publieke Sector Efficiëntie Studies (IPSE Studies). Een van de hoofddoelstellingen van IPSE Studies is het openbaar beschikbaar stellen van gegevens en resultaten van onderzoek naar de doelmatigheid en productiviteit van de publieke dienstverlening. Vanuit die doelstelling is, in het kader van het programma Kennis van de Overheid van het ministerie van BZK, besloten de TiPS-database om te vormen tot een publieksvriendelijke online open access database: de monitor Trends in Publieke Sector (TiPS).
De TiPS-database is de afgelopen jaren vooral gebruikt voor onderzoek naar de productiviteitsontwikkeling van een groot aantal publieke sectoren en hoe deze is beïnvloed door het gevoerde beleid. De resultaten van dit onderzoek zijn onder andere gepubliceerd in de vierdelige reeks Productiviteit van overheidsbeleid. Voor een goed begrip van de gegevens die via de TiPS-monitor beschikbaar worden gesteld, wordt sterk aangeraden deze studies te raadplegen. Deze en nog diverse andere publicaties die verband houden met dit onderzoek en de TiPS-database zijn hier te vinden.
Op dit moment brengt TiPS de trends van de volgende sectoren in beeld:
Onderwijs
Zorg
De trends (tijdreeksen) tonen de jaarlijkse ontwikkeling van onder meer de volgende variabelen:
De meeste tijdreeksen hebben als startpunt het jaar 2000 en lopen door tot heden ofwel het meest recente jaar waarin de data beschikbaar zijn gekomen. De reeksen over kwaliteit kennen vaak een later startjaar omdat veel van deze gegevens pas later (consequent) worden geregistreerd.
Naast de tijdreeksen van de bovengenoemde variabelen brengt TiPS ook per sector een aantal ontwikkelingen in beeld die mogelijk van invloed zijn geweest op de productiviteitsontwikkeling van de betreffende organisatie. Daarbij gaat het met name om ontwikkelingen en omstandigheden waarop de sectoren zelf weinig of geen invloed kunnen uitoefenen, zoals conjuncturele schommelingen, demografische ontwikkelingen en wijzigingen in beleid en/of wet- en regelgeving. Ook de uitbraak van een pandemie (en de maatregelen om die te bestrijden) kan een sterke invloed uitoefenen op de productiviteit, zoals bij veel sectoren het geval was tijdens de coronapandemie.
Deze ontwikkelingen worden gepresenteerd in de productiviteitsfiguur van de betreffende sector. We plaatsen hierbij wel de kanttekening dat hiermee geen causaal verband wordt gesuggereerd tussen het verloop van de productiviteit en de vermelde ontwikkeling. Een stijging of daling of het stabiliseren van de productiviteit nadat de ontwikkeling of gebeurtenis zich heeft voorgedaan kan allerlei andere oorzaken hebben.
Voor meer informatie over TiPS verwijzen we naar het zogenoemde metadatabestand: Metadata TiPS. Data over data in Trends in Publieke Sector.
Tenzij anders vermeld, is op de inhoud van deze webapplicatie de Creative Commons Naamsvermelding van toepassing. Dit houdt in dat hergebruik van de inhoud van deze site is toegestaan, mits de database Trends in Publieke Sector (TiPS) als bron wordt vermeld.
De Creative Commons naamsvermelding is niet van toepassing op:
Databaseontwikkeling en beheer
IPSE Studies, Delft
Technische realisatie door Kurtosis, Den Haag